Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Meghalt Baczakó Péter olimpiai bajnok

2010.04.09

Meghalt Baczakó Péter olimpiai bajnok

 

Élete utolsó interjúját az Indexnek adta Baczakó Péter, a moszkvai olimpia súlyemelő bajnoka. A tolószékbe kényszerült klasszis betegségét sokáig nem tudták azonosítani, később kiderült: izomsorvadásban szenved. Lábait tavaly télen már nem tudta mozgatni, kezeit is egyre nehezebben, az agya viszont tökéletesen működött. A magyar sport száztizenegyedik olimpiai bajnokát veszítette el.

Hosszú, súlyos betegség után, ötvenhat éves korában elhunyt Baczakó Péter olimpia bajnok, a magyar súlyemelősport egyik kiemelkedő egyénisége - tájékoztatta az MTI-t a Magyar Olimpiai Bizottság.

Baczakó Pétert a MOB, a Magyar Súlyemelő Szövetség és a BKV Előre saját halottjának tekinti. Temetéséről később intézkednek.

Baczakó Péter 1968-ban, tizenöt évesen kezdte a súlyemelést, mert vonzotta az erő. 1976-ban jutott ki először az olimpiára, az itt nyert bronzérme adta a lökést, hogy még keményebben készüljön a továbbiakban.

Fotó: Huszti István

1980-ban százhetven kilót szakított, míg lökésben kétszázhét és felet emelt ki, így lett olimpiai bajnok. 377,5 kilóval nyert, pontosan annyival, mint Földi Imre 1972-ben. Eredményével ő lett a magyar súlyemelősport második olimpiai bajnoka, a magyar sport száztizenegyedik aranyérmese. Eredménye mindenki számára meglepetés volt, hivatalosan még dobogóra sem várták, a nagy favorit kiesése után azonban maximálisan kihasználta az esélyét.

Pályafutása alatt három világbajnok ezüst- és hat világbajnoki bronzot szerzett, 1979-ben Európa-bajnoki címet nyert, hat Eb-második és négy Eb-harmadik helye van.

A versenyzést egy combizom-szakadás után, 1983-ban hagyta abba, a Los Angeles-i olimpiára nem is kezdte meg a felkészülést. 1985-től edzősködött, az athéni olimpián szívműtéte miatt nem lehetett ezüstérmes tanítványa, Krutzler Eszter mellett.

Baczakó Péter olimpiai bajnok súlyemelő, edző, 1951. szeptember 27-én született Ercsiben

Baczakó 2005 óta komoly fájdalmakkal élt, betegsége kisebb lábfájással, gyengeséggel kezdődött, nem is foglalkozott vele különösebben, de fájdalmai erősödtek. 2005 elején már nehezen járt, bő egy éve pedig tolószékbe kényszerült. Gerincét is megműtötték, de nem találták betegségének okát. Később izomsorvadást diagnosztizáltak nála, ami sokak szerint öröklött betegség, és a sportnak köszönhette, hogy nem jött korábban elő.

Bajnoktársai élete utolsó szakaszában folyamatosan látogatták. Idén állapota egyre romlott, de ahogy ígérte, az utolsókig küzdött, szervezete azonban eddig bírta a harcot.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.